OPPDRAGET
Å skape mer verdi ut av eksisterende ressurser med løsninger som maksimerer potensialet, redusere miljøpåvirkingen og forbedrer beslutningsprosessene.
VISJON
Å sette en ny global standard for vannkraftoptimalisering ved å utnytte hver dråpe vann mer effektivt, støttet av banebrytende teknologi og datainnsikt.
TRYGGHET
Vi sikrer vår infrastruktur og våre IT-systemer, slik at ingen data går tapt. Vi sørger for trygg håndtering av dine data. Vårt system er made in Norway.
INNOVASJON
Vi utvikler ledende IoT-løsninger sammen med de beste ekspertene i markedet, for å sikre innhenting av data uavhenging av dekningsforhold.
Hvorfor vi begynte
Den 19. desember 2015 gikk det et snøskred som tok to menneskeliv I Longyearbyen. Fra fjellet Sukkertoppen, som ruver 371 meter med bratte skråninger rett bak spisshusene i byen, løsnet det 5000 tonn med snø i en fryktinngytende storm.
Hva om vi kunne fått et forsvarsel om skredet?
Det er korte avstander i Longyearbyen. Ett kvarter kan bety enormt. Hvordan kan vi nyttiggjøre oss denne teknologien i regulert vannkraft?
Norgeshistoriens mest omfattende sikringsprosjekt
I kjølvannet av skredet skjønte myndighetene at det måtte til omfattende sikringsarbeid for å kunne beskytte Longyearbyen. Slik infrastruktur er kostbar og tar lang tid å bygge. Totalt ville det være behov rasgjerder på Sukkertoppen, skredvoll i Lia og 14 flomskrednett mot sørpeskred i Vannledningsdalen. En totalkostnad på 350 millioner kun for å ta de viktigste stedene i Longyearbyen. Sammen med Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), startet Telenor Svalbard derfor opp et prosjekt for å se på hvordan man på best måte kunne bruke LPWAN-teknologi for å gi bedre og rimeligere innsikt i prosessene som fører til økt skredfare. Sluttresultatet er et ferdig industrialisert produkt som tåler den harde arktiske vinterens påkjenninger og som leverer data, hvert 10 minutt, i 10 år, vha. ett enkelt batteri, til Where2Os dataplattform.
Datafangst for alle
Vi ønsket å utvikle et robust system med sensorikk, og batterigjerrige dataloggere som kan sende data kryptert og sikkert frem til et dashbord eller kundens API. Det skulle ikke koste mer enn at både små og store aktører kunne ta det i bruk.
Kunnskapen om hvor sårbare vi er setter premissene
Overvåkning av vann, smelting og tilsig er avgjørende for å ivareta den fine balansen i naturen, slik at vi kan utnytte ressursene, men ikke bedrive rovdrift. Vår idé og vår kompetanse fra skredvarsling fikk vinger og ble til avanserte systemer for store vannkraftselskaper. Vårt første pilotprosjekt på fastlandet ble utprøving av sensorikk og datafangst inn mot systemene til Skagerak Kraft i Telemark. Where2O ble lansert i april 2022, og samtidig ble det satt i full drift hos Skagerak Kraft.
Moderne løsninger i pakt med naturen
På Svalbard, ett av de mest sårbare klimaene vi rår over, lever folk med respekt for naturkreftene og opptrer deretter. Vi er vant til å håndtere lovverk og miljøkrav, alt iverksatt for å ivareta naturen på best mulig måte. Den skjøre balansen som vi mennesker lett kan forstyrre, er det avgjørende for oss å bidra til å opprettholde, særlig når vi griper inn og regulerer ressursene. Dette ligger i ryggmargen vår, og er grunnlaget for all teknologi vi utvikler hos W2O. Forvaltning av naturens ressurser er et stort ansvar, vi utvikler derfor datamodeller som gir brukeren et optimalt utgangspunkt.